Hoe maak ik mijn fiets rijklaar?

We krijgen regelmatig de vraag hoe de fietsen worden geleverd, en of dit wel veel werk is?

De fietsen zijn allemaal op voorhand afgesteld door monteurs, nadat er een testritje mee gedaan is, worden ze verpakt voor verzending.

Dit wil zeggen dat het stuur wordt gedraaid en de pedalen worden gedemonteerd.

Zo kan de fiets schadevrij verzonden worden in een kartonnen doos.

Eens geleverd dien je enkel nog de pedalen te bevestigen, het stuur terug recht te zetten, en je zadel en stuur op de juiste hoogte te brengen.

Hieronder hebben we kort beschreven hoe je dit het beste doet. Bij de meeste geleverde fietsen zit er ook een handleiding bij.

De totale tijd om de fiets af te monteren is +- 15minuten.

Benodigdheden:

-          Inbussleutels

-          Sleutel van 15mm

Stuur rechtzetten

-          Draai met de inbussleutel de bout een paar slagen los. Een paar slagen is voldoende om het stuur te kunnen draaien.

-          Draai nu het stuur een kwartslag totdat het haaks op de band staat. Eventueel kun je nu ook de hoogte van je stuur bepalen door de stuurpen wat omhoog te trekken. Draai daarna de bout weer goed vast.

Pedaal monteren

-          Let goed op bij het monteren van de pedalen. Het linker pedaal past alleen in de linker crank. En het rechter pedaal in de rechter crank. De rechter crank is de kant waar je kettingbladen zitten. Op het pedaal staat bij de schroefdraad een 'L' van links of een 'R' van rechts.

-          Draai eerst de pedalen er zo ver mogelijk met de hand in. Kun je het pedaal er niet een aantal slagen met de hand indraaien, kijk dan nog eens goed naar de 'L' of de 'R'.

-          Wanneer je niet meer verder kunt draaien met de hand, pak dan het gereedschap erbij. Sommige pedalen kun je met een pedaal sleutel van 15mm vastdraaien, andere pedalen alleen met een inbus.

-          Draai het pedaal flink vast. Doe je dit niet, dan kan het pedaal er later uitlopen en de schroefdraad beschadigen.

Zadelhoogte afstellen

-          Ga op het zadel zitten en strek je been. Let op dat je niet overstrekt. Wanneer het been gestrekt is moet je de hak op het pedaal kunnen zetten. Je fietst natuurlijk met de bal van je voet. Met deze meetmethode is je been licht gebogen in de normale fietspositie.

-          Staat je zadel te hoog of juist te laag. Draai dan de inbus een paar slagen los en schuif het zadel naar boven.

-          Draai de zadelpenklem weer vast als het zadel op de goede hoogte staat. Ook hier geldt, vast is vast.

 We hebben ook nog een montagehandleiding gemaakt, deze kan je als referentie gebruiken.

montagehandleiding fietsen